Siirry pääsisältöön

Miksi meidän on niin vaikea uskoa?

Olen niin kiitollinen uskostani, mutta samalla myös ihmeissäni, sillä usko ei ole kaikille itsestäänselvyys. Meillä jokaisella on luontainen kaipuu Isän luo; yritämme täyttää tuota täydellisen rakkauden kokoista aukkoa kaikella maallisella. Bongatessamme lehdestä taas uuden elämäntapavalmennuskurssin olemme varmoja, että nyt sisällä oleva aukkomme täyttyy, sillä uusi kurssi auttaa meitä löytämään punaisen lankamme. Mutta turhaan, sillä aukko on yhä sisällämme ja se kasvaa kasvamistaan, mitä kauemmas kuljemme Isästä. Se aukko on sydämen muotoinen ja Jumalan kokoinen. Mutta miksi meidän on niin kovin vaikea uskoa, että juuri Jumala voisi täyttää tuo tyhjyyden tunteemme, joka kalvaa sisällämme?

Joudumme päivittäin jättämään monet asiat uskon varaan, koska meillä ei ole mahdollisuutta todistaa itse kaikkea tai osaamisemme ei yllä kyseiselle osa-alueelle. Pekka Pouta ennustaa kesän sään mahdollisesti olevan hyvin epävakainen ja kolea lukuun ottamatta heinäkuun parin päivän mittaista korkeapaineaaltoa, jolloin aurinko saattaa paikoittain näyttäytyä. Pekan ennustus menee meille täydestä, vaikkakin heinäkuun pari hellepäivää saavat epäilyksemme heräämään aikaisempien kokemustemme perusteella. Sääennustus ja usko Jumalaan eivät ole kuitenkaan täysin verrattavissa toisiinsa, mutta se on hyvä esimerkki, josta voimme huomata, että me ihmiset nojaudumme hyvin usein tieteeseen, teorioihin ja kaavoihin, jotka ovat meidän ihmisten kehittämiä. Meidän, jotka myös välillä erehdymme ja teemme virheitä. Vaikka ehkä haluamattammekin näemme välillä oman heikkoutemme, jätämme elämämme omiin tai toisen yhtä vajavaisen ihmisen käsiin. Mutta miksi? Miksi meidän on niin vaikea uskoa Jumalaan? Jumalaan, joka ei erehdy eikä tee virheitä toisin kuin me ihmiset.

Tiede ja meidän ihmisten kehittämät teoriat ja kaavat ovat toki hienoja asioita, jos niitä käyttää oikein. Yksi ehkäpä tieteellisen maailman tunnetuimmista teorioista on kuitenkin sekoittanut meidän ihmisten ajatukset. Charles Darwinin kehittämä evoluutioteoria jakoi aikoinaan maailman lähes kahtia, sillä ihmiset olivat saaneet kirkon teorioiden lisäksi vaihtoehtoisen selityksen ihmisen alkuperään. Darwinin teoria onkin vallan mainio ja se todistaa esimerkiksi kuinka lajit ovat kehittyneet ympäristön muuttuessa erilaisiksi niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Siinä vaiheessa, kun teoriaa aletaan soveltamaan ihmisen kehittymiseen apinasta saa teoria sanan alleviivata paksulla punakynällä, eikä uskomuskaan ole enää täysin väärä termi. Vielä tänä päivänäkin lajien välinen evoluutio on pelkkä teoria, sillä sitä ei ole vielä kukaan pystynyt todistamaan. 

Ateisteiksi tunnustautuvat ihmiset kertovat usein uskovansa evoluutioteoriaan, jolla he selittävät myös monesti ihmisten ja eliöiden kehittymisen. Usko sanan käyttö tässä kohtaa onkin aika osuva, sillä lajien väliseen evoluutioon todellakin täytyy usko. Yksi uskontojen luokitteluperuste on, että uskonnosta ihminen saa vastauksia perimmäisiin kysymyksiin. Voidaanko siis ajatella, että lajien väliseen evoluutioon uskova ihminen harrastaa tietynlaista uskontoa?

Tiede ja teoriat ovat kuitenkin huonoja syitä olla uskomatta, sillä kuten huomasimme ei edes evoluutioteoria ole aukoton, joten miten se voisi täyttää meidän oman aukkomme.

Meihin on jo pienestä pitäen iskostettu, että mikään ei ole ilmaista ja, jos jotakin haluaa se pitää ansaita. Voimme saada työpaikan, jos olemme opiskelleet ahkerasti tai keränneet hyvän ansioluettelon. Ansaitsemme rahaa, kun teemme työmme hyvin. Voimme ostaa kaupasta ruokaa, jos annamme kassalla kaupan tädille rahaa. Lista on loputon, mutta ehkäpä tästä lyhyestäkin listasta voitte saada ajatuksesta kiinni; mikään ei ole ilmaista! Kun kuulemme puhuttavan armollisesta ja täydellisestä rakkaudesta, joka on jo sovittanut kaikki syntimme meidän puolestamme, voivat puheet kuulostaa lapsuuden satukirjalta. Kuka haluaisi rakastaa minua silloinkin, kun minulla ei ole mitään annettavaa tai, kuka muka kuolisi juuri minun puolestani, että minä saisin ikuisen elämän? Jumala voi tuntua epätodelliselta ja uskominen vaikealta, sillä meidän ei tarvitse ansaita tätä rakkautta millään lailla. Tässä suhteessa on vain yksi ehto; meidän on annettava itsemme ja elämämme kokonaan Jumalalle. Taas yksi haastava kohta, joka vie mielenkiinnon Jumalasta. Koko elämän antaminen jonkun toisen käsiin voi kuulostaa pelottavalta, sillä meillä on tarve itse olla oman elämämme ratissa ja vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Voin kuitenkin paljastaa sinulle salaisuuden, joka saattaa saada sinut löyhentämään otetta siitä ratista. Koko elämäsi on jo tälläkin hetkellä Jumalan käsissä ja Hän tietää parhaiten, mikä on juuri sinulle hyväksi! Voidaanko siis ajatella, että usko Jumalaan on niin helppoa ja yksinkertaista, että ihmismieli hylkii sitä? 

Jumala on olemassa nyt, aina ja ikuisesti, eikä meidän epäilyksemme tai epäuskomme saa häntä katoamaan. Hän katsoo peräämme rakastavasti silloinkin, kun olemme sulkemassa oven hänen edestään ja vielä oven takaakin Hän huutaa odottavansa meitä. 


”Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.” (Room.8:38-39)



Aino

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvän ja pahan ristiriita

Miten määrittelet itsellesi hyvän ja pahan, ja kuinka erotat nuo kaksi toisistaan? Luulen, että monet meistä, minä mukaan lukien, määrittelisivät nämä kaksi termiä seuraavalla tavalla. Hyvä: ihmiset, tapahtumat, tekemiset, tunteet ja sanat, jotka tuottavat MEILLE ja LÄHEISILLEMME hyvää oloa ovat hyviä. Paha: ihmiset, tapahtumat, tekemiset, tunteet ja sanat, jotka satuttavat ja tuottavat pahaa oloa MEILLE ja LÄHEISILLEMME ovat pahoja . Alleviivasin edellisistä virkkeistä tarkoituksella pari sanaa. Nuo pari sanaa kertovat hyvin kolkon totuuden siitä, mihin asti sallimme hyvyyden yltää. Asetamme vahvat muurit noiden sanojen ympärille yrittäen sulkea hyvyyden läheistemme ja itsemme keskelle, ehkä tiedostamattammekin.  Jos meidän vastoinkäymisemme olisivatkin jollekin toiselle mahdollisuus kokea onnea ja iloa, emme pidä asiaa hyvänä, tai tilanteesta hyvän löytäminen on ainakin hyvin haasteellista meille. Oletko koskaan erehtynyt hyvän ja pahan suhteen? Oletko joutunut muuttamaan ...

#mitäihmettä#minätäällä

Tarkalleen noiden otsikon sanoin aloitin lokakuussa seikkailuni sosiaalisessa mediassa, kun loin ihka ensimmäisen instagram-tilini. Nyt ajattelin jatkaa valloitustani myös blogimaailman puolelle ja kokeilla vähän rajojani. En ole mikään tietotekniikan ihmelapsi, minkä vuoksi ette varmastikkaan tule kokemaan kovin suuria viboja blogini ulkoasun suhteen, mutta annetaan sanojen puhua puolesta. Nyt kun päästiin heikkouksiini, voisin kertoa vähän minkälainen flikka täällä kirjoittelee ja mitä tuleman pitää. Olen asunut koko pienen ikäni Etelä-Pohjanmaalla pienessä kylässä veljeslauman ainoana siskona. Minulla ei ole mitään sen erikoisempia harrastuksia, mutta olen aina ollut kova ajattelija. Mielestäni kaikella täällä pallolla tapahtuvalla on tarkoituksensa, minkä vuoksi ajateltavaa on riittänyt ja paljon! Erityisesti erilaiset ihmiset ja uskontojen perimmäiset kysymykset saavat aivonystyräni laukkaamaan -haluan ymmärtää kokoajan enemmän tästä kaikesta. Jottei tämä menisi nyt liian syvälli...

Tee mitä rakastat, niin rakastat mitä teet

Olen paininut kunnon mattopainia viimeaikoina muutaman kysymyksen kanssa yrittäen selättää ne ja näin löytää vastauksia. Kysymykseni ovat liittyneet vahvasti valintojen tekemiseen ja siihen, mikä on oikea ratkaisu juuri minulle. Olen yrittänyt peilailla tilannetta ja vaihtoehtoja monelta kantilta, ehkä liiankin monelta. Vastaus kysymykseeni oli kuitenkin hyvin yksinkertainen, vei vain hetken aikaa, että löysin sen. Eikö valintaa voida silloin pitää oikeana, jos se tuottaa hyvää oloa niin itselle kuin läheisille ihmisillekin, ja vie sinua kohti tavoitteitasi? Pelko sai minut kuitenkin peilaamaan eri näkökulmia. Pelko siitä, että en osaa enkä riitä. Pelon ja riittämättömyyden tunteet ovat kuitenkin aivan normaaleja, eikä niitä kannata säikähtää liikaa. On hyvä muistaa, että ne ovat monesti vain tilanteen luoman paineen aiheuttamia pakkopaitoja, jotka yrittävät puristaa meidät väsyksiin ja saada luovuttamaa. Pelolle vallan antaminen on vaarallista, se vie ensin pikkusormen ja lopulta...